КЊИГЕ И ИГРЕ КОЈЕ ПОМЕРАЈУ ГРАНИЦЕ

Писац за децу и младе, илустратор, фотограф, некадашњи председник Менсе, све то стаје у једну особу – Уроша Петровића. Овај генијални стваралац поново је посетио нашу Библиотеку и представио своја целокупна дела, 3. октобра 2019. године. „Авен и јазопас у Земљи Ваука“, „Загонетне приче”, „Пети лептир“… само су неки од наслова његових књига, књига које распламсавају машту и терају на размишљање.

Ученици Основне школе ,, Доситеј Обрадовић“, Медицинске , Политехничке и Економске школе са великим интересовањем учествовали су у чаробном свету Урошевих књига, као и невероватним мозгалицама. Од писца су сазнали зашто је важно читање и богатство речи и због чега су музичко, физичко и ликовно најбитнији предмети. Представљене су и друштвене игре (Мартина загонетна кутија, Дум, дум, дум, Загонетне домине) које је осмислио сам писац. Идеја о стварању трајног, функционалног знања код деце кроз активније мисаоне процесе коју аутор гаји кроз сва своја литерарна дела, али и кроз своје чувене радионице за децу и одрасле, уткана је и у његове друштвене игре. Овакве игре подстичу на квалитетно размишљање, што доводи до креативно проведеног времена у атмосфери у којој сви интензивно повезују знања и покушавају да са оним чиме располажу дођу до одговора. Поред самог процеса развоја моћнијег размишљања, деца играјући ову игру овладавају све већим бројем појмова из различитих области, што је свакако још једна трајна корист.

Свако гостовање Уроша Петровића и његово дружење са читаоцима јесте својеврсни спој књижевног сусрета, креативне радионице и позоришне представе, уметничко-интелектуални перформанс који увек протиче у живој, интерактивној атмосфери.