РОБОТЕКА У ПОЖАРЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Поводом обележавања Дана Пожаревачке гимназије, организована је презентација о сарадњи школе са Народном библиотеком „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 26. септембра 2019. године у 13 часова, у школској Свечаној сали.
Уводним речима присутнима се обратила професорка физике и ментор Секције примењене физике и електронике (РОБОТИКА) Маја Јовановић Глигоријевић. Ученици и запослени упознали су се са досадашњим радом секције, као и будућим плановима кроз сарадњу са Библиотеком.


У наставку презентације говорили су ученици Пожаревачке гимназије, Душан Милановић и Николина Шиндик, причајући о својим искуствима са роботичке секције школе и са радионица „Роботека“, пројекта Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, кроз које су се учесници упознали са основама програмирања LEGO EV3 Mindstorms робота (541 елемент), заснованих на једноставној роботској технологији која нуди безброј могућности за подучавање уз могућност коришћења у настави математике, физике, хемије, биологије и информатике и сетом EV3 Свемир састављеног од 1418 елемената за изградњу свемирске станице, сателита, ракете, лансирне рампе итд. под менторством Удружења грађана EduLab из Београда, које се бави едукацијом за рад са роботима и организује такмичења First Lego League Србија.
Библиотеку је представила, Драгана Глишић Живановић, дипломирана библиотекарка, која је презентовала радионицу „Роботека“ кроз план активности у наредном периоду. Поред већ постојећих радионица са LEGO EV3 Mindstorms роботима, у оквиру Дечјег и Одељења за младе, почињу радионице са LEGO WeDo 2.0 роботима (158 елемената) предвиђеним за узраст од 7 до 10 година за учење основа програмирања са примерима из свакодневног живота, дефинисањем проблема и стварањем сопствених решења уз сет Механичке справе и механизми који ће омогућити учесницима радионице да боље разумеју начин рада машина и механизама, појмове силе, кретања, мерења и енергије.


Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац је као учесник пројекта Дигитални грађанин чији је локални партнер у Србији програм Битка за знање Фонда Б92 добила од Института за иновативност и развој младих – IRIM из Загреба 20 micro:bit рачунара спакованих као књига који се изнајмљују грађанству и користе за спровођење бесплатних радионица у библиотекама, образовним установама и другим јавним просторима, као и додататке за micro:bitove (BOSON „уради сам“ електронске сетове). Tоком ове презентације присутни ученици су могли да погледају опрему као и да се пријаве за креативне радионице.
Сви ученици Пожаревачке гимназије који су присуствовали презентацији добили су бесплатан упис у Библиотеку до краја календарске године као и за наредну 2020. годину.