Радионице са Micro:bit уређајима у основним школама

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац учествује у пројекту Дигитални грађанин, који се спроводи уз финансијску подршку компаније Google са циљем са се јавне библиотеке у региону трансформишу у центре за развој дигиталних компетенција, знања и вештина деце, младих и одраслих кроз приступ новим технологијама и алатима за локалне заједнице.


Радионице и пројекат у целом региону спроводи Институт за иновативност и развој младих – IRIM из Загреба и на овај начин у пројекат укључује укупно 170 библиотека, међу којима је 120 из Хрватске, 20 из Босне и Херцеговине, 20 из Србије и 10 са Косова. Локални партнер у Србији је програм Битка за знање чији је носилац Фонд Б92.


Свака библиотека која учествује у пројекту добила је 20 micro:bit уређаја (моћни ручни уређај, потпуно програмабилан, компјутер у малом, дизајниран од стране BBC-ја и бројних партнера попут Microsoft-a). спакованих као књига, који ће моћи да се изнајмљују грађанству и користе за спровођење јавних радионица у библиотекама и школама и 5 “Уради сам“ BOSON електронских сетова као додатак micro:bit уређајима.


Катарина Бели, виша дипломирана библиотекарка и Драгана Глишић Живановић, дипломирана библиотекарка, одржале су радионице за ученике петог и шестог разреда основних школа „Вук Караџић“ и „Свети Сава“ из Пожаревца. Радионице су одржане у оквиру часова информатике са укупно 36 полазника и изазвале су велико интересовање како код ученика тако и код наставника. У плану је даља сарадња у виду организовања напреднијих радионица у простору Одељења за младе у Библиотеци и у школама почетком наредне школске године, као и изнајмљивање micro:bit уређаја и BOSON сетова за коришћење у настави. Учесници радионица добили су бесплатно чланство у Библиотеци до краја 2019. године.


Циљ радионица је упознавање ученика и наставника са могућностима програмирања оваквих уређаја кроз практичне примере прилагођене узрасту деце, пријављивање за напредне радионице и изнајмљивање Micro:bit уређаја.