Римски легионари у Виминацијуму

Предавање „Римски легионари у Виминацијуму“ у Библиотеци у Костолцу

Археолог из Археолошког парка „Виминацијум“ – др Немања Мрђић, одржао је 15. маја у Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац веома занимљиво и едукативно предавање под називом „Римски легионари у Виминацијуму“.
Пре две хиљаде година, на територији некадашњег келтског племена Скордиска, 7. римска легија, названа Клаудиа пиа фиделис, подигла је свој утврђени логор Каструм и заједно са легијом 4. Флавија вековима је чувала дунавски лимес, границу римске цивилизације и дивљег света варвара. Ту је затим подигнуто војно упориште, касније колонија Виминацијум, која је првобитно била насељавана војницима, а касније су у њу стизали и трговци и занатлије. Легионари су могли бити само римски грађани и били су познати по строгој дисциплини, изузетној војној техници, али и по суровости.  У ратним временима, легионари су били војници, док су у мирним временима били градитељи.

О предавачу:
Др Немања Мрђић основне студије археологије завршио је 2004. године на Филозофском факултету Универзитета у Београду са дипломским радом „Снабдевање водом у антици на простору Горње Мезије и југоисточног дела Доње Паноније“. Магистрирао је 2009. године на теми „Топографија и урбанизација Виминацијума“. Докторирао је 2015. године са темом дисертације „Војна иконографија од III до V вeka века на простору Илирика“.
Основно поље његовог истраживања представљају римска војска, војна опрема и оружје, фортификације и римски лимес, нумизматика, али и мултидисциплинарна истраживања која су обухватила даљинску детекцију, геофизику, антички урбанизам и погребне ритуале.
Аутор је тридесетак научних радова, коаутор десетак монографија и учесник бројних научних скупова и конгреса.
Живи у Београду.