Од Светог Саве до Светог Павла Српског

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 15. мај 2019.
Предавање историчара Дејана Ристића
„Од Светог Саве до Светог Павла Српског“
– осамсто година аутокефалије и осам векова непрекинуте молитве-

Почетком априла, Дејан Ристић је у костолачкој Библиотеци, огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, а затим и у пожаревачкој Библиотеци одржао предавање на тему Осамсто година аутокефалности Српске православне цркве.
Током предавања изнео је много занимљивих историјских чињеница о осам векова непрекинуте молитве монаштва, свештенства и српског народа, од 1219. године па до данас. У овом периоду црква је сачувала национални, верски и културолошки идентитет и била стално пред новим изазовима које су диктирале историјске прилике. Српска православна црква је кроз време јачала, затим слабила, доживљавала периоде прогона, укидања и поновног обнављања.
Дејан Ристић је историчар, преводилац и сценариста. Један је од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем. Обављао је дужности управника Народне библиотеке Србије, државног секретара за културу и бројне друге у Влади Републике Србије. Бави се дипломатском историјом, холокаустом, односом државе и традиционалних верских заједница у 20. веку, културном историјом и културом сећања. Аутор је већег броја научних радова и књига, међу којима се посебно издваја „Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941“.