Извођење монодраме „Лина, од камена тврђа“

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац 07. марта 2018. године изведена је монодрама Лина, од камена тврђа, која је настала по остоименом роману Јована Д. Петровића, у драматизацији Милисава Миленковића. Игра Весна Станковић, глимица Југословенског драмског позоришта. Представа која је играна на сценама широм Србије и у иностранству, рађена је у режији Иване Богићевић Леко.
Ово је истинита прича о тешком и потресном животу бабе аутора романа, Лине, од периода њеног девојаштва, преко зрелог доба до позне старости. Кроз Линину животну причу, пуну неочекиваних, животом режираних обрта, срећних и трагичних догађаја који се непрестано преплићу, пратимо не само њену личну причу, него и пресек историјских збивања кроз које је ова жена током свог богатог животног пута пролазила: почетак 20. века, Први и Други светски рат и поратни период.
Иако је Линина приповест препуна патњи, трагедија и страдања, она је такође својеврсна глорификација живота и виталне људске снаге и енергије која човека одржава и у најтежим искушењима, издиже га, чува и одређује као биће саткано од материје која је тврђа и од најтврђег камена.
Текст „Лина, од камена тврђа“, писан је аутентичним језиком, поддијалектом источне Србије који је изузетно богат, колоритан, маштовит и изазован за глумца, како због богатства, тако и због тежине интерпретације.
За улогу у овој монодрами Весна Стаковић је добила више признања а најзначајнија су:
– добитница Златне колајне „Маја Димитријевић“ за најбољу представу, на фестивалу у Земуну 2006.;
– добитница Златне колајне за најбољу представу жирија публике на истом фестивалу, 2006.;
– добитница награде за најбољу женску улогу на 11. Фестивалу малих сцена у Сарајеву;
– добитница награде за најбољу глумцу фестивала на фестивалу у Корчи (Албанија);
– добитница златне значке Културно-просветне заједнице Србије за дипринос у култури.